Blog používateľa Žofia Sepešiová

F. Riversová: Vykúpená láska. (recenzia)

Francine Riversová, autorka viacerých známych publikácií, nám v románe Vykúpená láska predkladá zložitý príbeh uzdravovania zraneného ľudského srdca. Na podklade romantického príbehu nám sprostredkúva biblické posolstvo lásky Boha k vyvolenému národu – tak ako je nám známe z knihy proroka Ozeáša.

Hlavnou postavou Vykúpenej lásky je dievča, ktoré sa vinou osudu stalo prostitútkou. Anjela (meno, ktorým v jej čase a prostredí častovali mnohé prostitútky) alebo aj Mara, Tersa, Amanda... Sarah, jedna a tá istá osoba. Aj Biblia pozná veľmi dôverne zmenu mien. Keď sa zo Sarai stane Sarah, zo Šimona Peter, zo Šavla Pavol... Zmena mena naznačuje zmenu poslania v živote, vnútornú premenu. Aj ústredná postava Vykúpenej lásky prechádza rôznymi životnými etapami. Od nemanželského dieťaťa, siroty, zneužívaného dieťaťa k prostitútke a od prostitútky k žene – manželke a od manželky k Božiemu dieťaťu. K zmenám ju podnecuje mladý farmár Michael Ozea, ktorý ju z nevestinca vykúpi a vezme si ju za manželku. Svadbou mnohé romány šťastne končia, no tou sa príbeh tohto románu iba začína...

Moja najobľúbenejšia modlitba

Je to vlastne epitaf – veľmi častý, a teda aj moderný v istom časovom úseku, o ktorom napovedá aj slovosled. Pre mňa aktuálny i dnes.

Chcela by som ho mať na svojom náhrobku. Možno to niekomu znie morbídne, ale mám to premyslené. Totiž každý, kto sa pristaví a prečíta si ho, vlastne prednesie k Bohu strelnú modlitbu. Strelné modlitby sú moje obľúbené. Sú trefné, od srdca, plné pozornosti a sily.

Kresťanom s mašľou

Ďalší článok o "nezmyselnom" Halloweene, o "hlúpych" umelých vencoch a megasvietnikoch na hroboch počas slávenia sviatku Všetkých svätých. Na jar si zas prečítam, že "najkresťanskejší" z mojich priateľov neoslavujú sviatky jari, ale zmŕtvychvstanie Ježiša Krista a ak chcem patriť do ich elity, mala by som si to dostatočne uvedomiť a šíriť vieru takýmto nechutne nadradeným spôsobom.

Dan Woolley: Neotrasený (recenzia)

Neotrasený je skutočným príbehom muža Dana a jeho ženy Christy o udalostiach z januára 2010, keď sa na Dana zosypalo šesť poschodí hotela Montana počas známeho zemetrasenia na Haity.

Dan je spolu s kolegom Davidom vyslaný, aby počas pracovnej cesty nakrútili informačno-motivačné video o práci organizácie Compassion, ktorá sa na Haity venuje charitatívnej činnosti. Po úspešnom dni naplneným hodnotnými stretnutiami s domorodými ľuďmi sa vracajú do hotela, v ktorom majú byť ubytovaní. V momente, keď sa nachádzajú vo vstupnej hale, ich útroby hotela doslova pohltia.

Máriačalád stále čaká...

Nie všetky noci sú požehnané spánkom. Niektoré majú svoj osud iný a ich náplňou je akési nedočkavé bdenie. František kedysi započul naliehavú výzvu: Choď a oprav môj dom, lebo sa rozpadá! Išlo o kostolík sv. Damiána.
Pri pohľade na národnú kultúrnu pamiatku, ktorou je kláštor kedysi obývaný pavlínmi, nazývaný Máriačalád alebo Mariánska čeľaď, sa nás môže zmocniť rovnako pálčivý pocit, ktorý nám bude rušiť sny a zvolávať nás na jeho obnovu.

Max Lucado: 3:16 Súradnice nádeje (recenzia)

Max Lucado patrí do skupiny známych autorov, ktorých autorské umenie nám už nejaký čas prináša vydavateľstvo Kumran. Sama som mala zatiaľ možnosť čítať knihy od M. Lucada, B. Hybelsa a F. Chana. Môjmu čitateľskému gustu najviac z nich vyhovel práve Max. Či už to bolo v knihe Bez strachu alebo práve v tej, o ktorej chcem hovoriť teraz – 3:16 - Súradnice nádeje.

Bill Hybels: Dopraj si prepych modlitby (recenzia)

Dopraj si prepych modlitby je ďalšou úspešnou publikáciou z produkcie amerického pastora Billa Hybelsa, ktorú slovenským čitateľom prináša vydavateľstvo Kumran. Do centra pozornosti čitateľov je tentokrát postavená modlitba ako základný nástroj budovania duchovného rozmeru človeka – jeho vzťahu k posvätnu, k Bohu.

Príspevky na blogu